Brandpuntsafstand: de afstand van het centrum van de lens tot het projectievlak.

Uitleg camera begrippen - B

Bestandsnamen
Digitale camera's produceren bestandsnamen die bestaan uit een paar letters die meestal karakteristiek zijn voor het cameramerk en dan een volgnummer met 4 of meer cijfers, bijvoorbeeld DSC0123 of HPIM2345 of P103567. 

Daardoor kun je die foto's in de volgorde van de gemaakte opnamen sorteren, dus het veranderen van deze namen in fantasietekst zoals "Verjaardagsfeestje" kan erg onverstandig zijn, tenzij het om een willekeurige foto in de map "Diversen" gaat.

 

Weliswaar kun je als alternatief op datum sorteren, maar als het daar ook een rommeltje mee is, kun je helemaal niet meer sorteren - tenzij op wat je op de beeldjes zelf ziet en dat kan heel lastig en tijdrovend zijn.

Achter deze "voornaam" staat de bestandsextensie: een punt gevolgd door 3 letters die het bestandstype aan-geven, bijvoorbeeld DSC0123.JPG of IMG_3456.CR2 (een RAW-bestand uit een Canon-spiegelreflexcamera). 
Zie het artikel over "Naam wijzigen" in de Picasa-handleiding op deze website.

Bestandstypen
Ook wel bestandsformaten genoemd, maar dat is verwarrend. Er zijn vele typen die meestal met de afkorting worden aangeduid die ook in de extensie van die bestanden wordt gebruikt (de drie letters achter de punt), zoals BMP, GIF, JP(E)G, PNG, TIF(F) en nog veel meer. Normale fotobestanden zijn JPG-bestanden omdat die door een speciale compressiemethode minstens 10x zo "klein" zijn (in KB of MB) dan BMP-bestanden, zonder dat de beeldkwaliteit erg slecht wordt. 

Bit (Binary Digit)
De kleinste eenheid van informatie in een computer, een 1 of een 0. Een bit kan twee toestanden aangeven (aan of uit). Eén byte bestaat uit 8 bits, bijvoorbeeld 10110110 (= 181).

Bitdiepte
Het aantal bits dat per pixel wordt gebruikt om informatie op te slaan. Een bitdiepte van 1 betekent alleen puur zwart en puur wit. Voor het opslaan van grijswaarden zijn 8 bits meestal voldoende, terwijl een kleurenfoto een bitdiepte van 3x8 = 24 bits heeft. Dat correspondeert met ruim 16 miljoen mogelijke kleurnuances, maar in de praktijk zijn dat er bijvoorbeeld maar 100.000.

BMP Bitmap bestand
Het basisbestandstype in Windows voor afbeeldingen. Deze bestandsindeling maakt meestal geen gebruik van compressietechnieken, waardoor bitmapbestanden erg groot kunnen worden en daarmee niet erg geschikt zijn voor fotografie. Zie Bestandstypen.

Bracketing
In de Bracketing stand kiest de camera voor een serie opnamen (naar keuze 3, 5 of 7) met verschillende belichtingen. Het belichtingsverschil per opname kan door uzelf worden ingesteld op 0.3, 0.5, 0.7 of 1.0 stop. Daardoor ontstaat een zogenaamd belichtingstrapje dat varieert van onderbelicht, via normaal, naar overbelicht. Dus is het gemakkelijker om later de best belichte opname uit te kiezen. Een heel praktisch hulpmiddel bij moeilijke lichtomstandigheden en bij het fotograferen op diafilm. zie ook hyperfocale punt.

Brandpuntsafstand
De brandpuntsafstanden van digitale spiegelreflexcamera's kunnen niet zonder meer vergeleken worden met die van kleinbeeldcamera's. Dit is het gevolg van het feit dat de beeldchips andere afmetingen hebben dan het kleinbeeld formaat (24x36 mm). Over het algemeen zijn ze (veel) kleiner. Dit verklaart waarom een brandpuntsafstand van 7 mm dezelfde beeldhoek op kan leveren als een 35 mm lens voor een kleinbeeldcamera. Diezelfde 7 mm lens zou een grotere beeldhoek beslaan wanner de beeldchip groter zou zijn. Andersom: hoe kleiner de beeldchip, hoe kleiner de beeldhoek (meer tele effect).
Opmerking: camera's kunnen worden ingesteld op minder pixels, bijvoorbeeld om kleinere bestanden te krijgen. Maar dat kan dus gevolgen hebben voor de beeldhoek van de lens, dus wees daarop attent en maak even wat proefopnamen.

 

Meer over dit onderwerp

C camcorder -> contrast
Camcorder contrast canvas - uitleg begrippen camera

D data -> diafragma
Data diafragma - uitleg digitale camera

Beeldverhouding
Beeldverhouding en bijsnijden digitale foto's

Belichting
Belichting - tips voor goede belichting van digitale foto's

Resolutie van foto's
Resolutie van foto's - DPI - wat is de beste resolutie?

NIDF norm
NIDF norm - digitale fotografie richtlijnen

Brandpuntafstand
Brandpuntafstand uitleg

Digiscopie en verrekijker
Digiscopie: verrekijker op uw camera - verrekijker adapter

A AA -> AVI
Auto-focus | Alkaline-batterij | Automatische flitser

H HAD -> histogram
HAD CCD (Hole-Accumulation Diode), Histogram HDR

Sensor van de camera
Sensor van de digitale camera: uitleg sensor

Teleobjectief beeldstabilisatie
Teleobjectief met beeldstabilisatie - natuurfoto's maken met grote lenzen

DPI
DPI en foto“s - Is DPI iets moeilijks?

RAW
RAW in Picasa 3 bewerken