Bruidsfotografie

10 tips voor de trouwfotograaf

Ben je een liefhebber van fotografie? Of volg je een cursus fotografie? Zien je familie en vrienden je overal met de camera in de aanslag? Word je vaak geprezen om je mooie foto’s? Dan zou het kunnen gebeuren dat je wordt gevraagd om iemands huwelijk te fotograferen. Dat is een grote eer, maar het brengt ook veel verantwoordelijkheid met zich mee. Maar zo’n verzoek kun je natuurlijk niet afslaan, daarom hier 10 onmisbare tips voor huwelijksfotografie.

1. Neem altijd twee camera’s mee

Tijdens de bruiloft moet je je snel kunnen verplaatsen om alle belangrijke momenten vast te leggen. Te veel apparatuur meenemen is niet handig, maar je mag ook niets missen. Neem in ieder geval wel altijd twee camera’s mee. Er kan altijd één camera kapotgaan. Het is ook handig om twee camera’s bij de hand te hebben met een verschillende lens: de een met een telelens om onderwerpen dichterbij te halen en de ander met een groothoeklens waarmee je veel van de omgeving kunt vastleggen.

2. Verwissel regelmatig de geheugenkaartjes

Zorg ervoor dat je voldoende geheugenkaartjes bij je hebt. Een goede tip: wissel om de anderhalf tot twee uur van geheugenkaart en berg ze goed op om verlies van het materiaal te voorkomen. Zorg voor de bruiloft dat je voldoende geheugenkaartjes voorhanden hebt en meeneemt. Mocht je gedurende de dag een pauze hebben, zet je foto’s dan alvast over op een laptop.

3. Bezoek vooraf de locaties

Bereid je goed voor op deze belangrijke dag. Bezoekvooraf de locaties; de woning van het bruidspaar, de kerk (zowel interieur als exterieur) en de feestlocatie. Geef je ogen goed de kost door ook op de directe omgeving te letten. Ga alvast op zoek naar de mooiste standpunten. Let op doorkijkjes, storende elementen die je wilt vermijden en details die je niet mag missen. Bestudeer ook de lichtomstandigheden (veel of weinig natuurlijk licht, soorten kunstlicht etc.).

4. Overleg goed met het bruidspaar

Het is een eer dat het bruidspaar deze belangrijke taak aan jou toevertrouwt. Jij mag een van de mooiste momenten uit hun leven vastleggen. Zorg dat je exact weet wat hun wensen zijn en respecteer ze. Je kunt tijdens het fotograferen altijd experimenteren, maar dit mag niet ten koste gaan van de foto’s die het bruidspaar absoluut niet wil missen. Vraag het bruidspaar om je wat huwelijksfoto’s toe te sturen die ze mooi vinden om een beeld te krijgen van de stijl die ze aanspreekt.

5. Zorg voor een uitstekende planning

Het is belangrijk dat je het volledige dagprogramma tot in de details kent, zodat je geen enkel belangrijk moment mist. Zet voor jezelf een tijdschema op papier samen met een checklist van de foto’s die er gemaakt moeten worden. Leer dit uit je hoofd, maar zorg dat je het ook op de grote dag bij de hand hebt. Let op: je kunt bijvoorbeeld niet tot op het laatste moment in de kerk blijven fotograferen én de perfecte foto maken van het pasgetrouwde stel dat naar buitenkomt. Vooruitdenken isfundamenteel!

6. Zorg dat er een collega-fotograaf stand-by staat

Zorg dat er in het geval van onvoorziene gebeurtenissen (ziekte, ongeval, familieomstandigheden etc.) een collega-fotograaf stand-by staat die kan inspringen als dat nodig is. Licht deze persoon kort in over de wensen van het bruidspaar en overhandig hem of haar vooraf een tijdschema, de adressen van de locaties en het telefoonnummer van de ceremoniemeester. Je wilt niet dat het bruidspaar zonder huwelijksfoto’s komt te zitten!

7. Anticipeer op emoties

De mooiste huwelijksfoto’s zijn de foto’s die een verhaal vertellen en waarin mensen authentieke emoties tonen. Dit zijn niet de geënsceneerde groepsfoto’s, de foto’s waarvoor het bruidspaar poseert of andere foto’s die gepland staan in je tijdschema, maar juist despontane momenten. Anticipeer hierop zodat je klaarstaat met je camera wanneer het gebeurt. Denk aan het moment waarop een vader zijn dochter ‘weggeeft’, de zenuwachtige bruidegom met zijn vrienden vooraf aan het huwelijk, de spontane felicitaties buiten de kerk na de ceremonie etc.

8. Communiceer met de gasten

Zorg dat je snel door hebt welke gasten extra belangrijk zijn voor het bruidspaar. Onthoud bijvoorbeeld de namen van de mensen die aanwezig waren in de kleedruimte van de bruid en de bruidegom. Zorg dat je naast de foto’s van alle andere gasten, vooral voldoende foto’s hebt van deze mensen. Communiceer op een positieve manier met deze gasten, omdat ze je ook kunnen helpen om ervoor te zorgen dat je snel de juiste mensen bij elkaar op de foto krijgt; vriendengroepen, collega’s van het werk, neven en nichten etc.

9. Zorg voor voldoende afwisseling in je foto’s

Zorg voor veel afwisseling in de foto’s; close-ups van details en mensen, maar ook medium shots en wide shots waarin de achtergrond en de omgeving in beeld komen. Het bruidspaar heeft bewust voor een bepaalde locatie gekozen, maak daarom ook foto’s die tonen waar alles zich afspeelt. Maak eveneens foto’s vanuit diverse standpunten; ga eens op een hoger punt staan of juist laag bij de grond, bijvoorbeeld voor het fotograferen van kinderen. Een andere tip; maak foto’s vanuit het gezichtspunt van zowel de bruid als de bruidegom.

10. Wel of niet flitsen bij huwelijksfotografie?

Een flits kan ideaal zijn om in donkere situaties toch mooie foto’s te maken, maar het flitslicht en het geluid van de flitser kunnen erg storend zijn, vooral tijdens de ceremonie. Houd hier rekening mee en probeer het gebruik van de flitser te beperken. Denk eraan dat er in sommige kerken niet geflitst mag worden. Verdiep je daarom eens in hoe je met natuurlijk licht in alle omstandigheden de mooiste foto’s kunt maken en zorg dat je je camera door en door kent.

Meer over dit onderwerp

Bruidsfotograaf tips
Bruidsfotograaf kiezen: tips voor de keuze van een bruidsfotograaf

Bruidsreportage tips
Bruidsreportage - mooie trouwfoto's met deze trouwreportage tips

Bruiloft tips
Bruiloft organiseren: tips voor foto locaties voor jullie bruiloft

Uitnodiging trouwkaart
Trouwkaarten met eigen foto - uitnodiging bruiloft zelf maken

Trouwkaarten tips
Trouwkaarten zelf maken - tips ontwerp en tekst trouwkaart

Trouwauto huren
Trouwauto huren - tips verhuur limousine en trouwauto's