Camera statief kopen

Tips bij het kopen van een statief

Als je iets meer wilt met fotografie komt al snel de aanschaf van een camera statief in beeld. Maar waar moet je naar kijken als je een camera statief koopt? Op welke aspecten let je bij de keuze van een goed statief? In dit artikel een aantal tips voor het kopen van een statief.

Sluitertijd

Wanneer je uit de hand fotografeert, is een lange sluitertijd het voornaamste struikelblok. Ondanks een lichtgevoelige lens of de krachtige ruisonderdukking van de sensor vereisen sommige situaties het gebruik van een statief.
 
 
 
Een statief geeft namelijk vele mogelijkheden: doordat je een lange sluitertijd kan instellen kan je niet alleen in het donker fotograferen maar kun je ook spelen met beweging. Er zijn tegenwoordig echter veel verschillende soorten en merken statieven op de markt beschikbaar. De keuze welk statief je wilt aanschaffen wordt daardoor zeker niet gemakkelijker. Onderstaande tips zullen je helpen om een goed statief aan te schaffen.

Voor welk doel koop je een statief?

De meest belangrijke factor bij het aanschaffen van een statief is de bepaling van het doel dat hij moet dienen. Statieven komen namelijk in verschillende soorten en maten voor; van de welbekende tripods tot steeds populairder wordende monopod en gorrilapods. Voor landschapsfotografie is bijvoorbeeld een statief met een balhoofd erg geschikt, daar een schouderstatief weer beter dient voor bewegende video shots.

Tripod

Wie portretfotografie in een studio wil beoefenen is daarentegen beter af met een 3-poot statief (tripod), omdat deze hier een stabiele ondergrond heeft. In de natuur is het al vlug een ander verhaal omdat de wind vat kan krijgen op de opstelling. Daarvoor heb je dan ook vaak een zwaarder en stabieler statief nodig.
 
Echter, als je vakantiefoto’s wilt maken wil je geen groot en zwaar statief bij je hebben. In dit geval bieden speciale reisstatieven met een licht gewicht uitkomst. Daarnaast zijn er echter ook vele soorten statieven die speciaal gemaakt zijn voor lampen, flitsers of microfoons.

Kwaliteit en eigenschappen

Zoals bij zoveel producten zijn statieven waard wat ze kosten. Daarom is het belangrijk om een goede keuze te maken tussen de verschillende eigenschappen die een statief heeft en hoeveel je eraan uitgeeft. Sommige statieven kunnen er op het eerste oog goed uitzien, terwijl ze van plastic zijn gemaakt en weinig kosten.
 
Als je serieus wilt fotograferen moet je een metalen of koolstofvezel statief kopen omdat deze doorgaans meer stevigheid bieden en een betere  afwerking hebben. Kwaliteitsmerken zijn bijvoorbeeld Manfrotto, Vanguard of Joby.

Hieronder worden enkele aandachtspunten gegeven voor de verschillende eigenschappen van tripods:

Draagvermogen

Gebruik je een compactcamera of spiegelreflex? Of heb je een enorme lens waar je camera aan hangt? In het laatste geval moet je statief het gewicht kunnen dragen, zeker wanneer het waait.

Gewicht

Ga je gericht foto’s maken in de natuur, of neem je een statief mee op reis? In het laatste geval kan een zwaar statief letterlijk een behoorlijke belasting zijn.

Hoogte

Van welke hoek wil jij de compositie maken en kan het statief hiervoor ver genoeg naar beneden? Anderzijds, als je lang moet wachten op ‘het juiste moment’ is een comfortabele houding met de camera op ooghoogte geen overbodige luxe.

Ingeschoven lengte

Als je een statief vaak meeneemt op reis, dan is een ingeschoven statief van een meter onhandig om in te pakken.

Stabiliteit

Staat jouw ideale statief rotsvast onder de meest extreme omstandigheden? Aandachtspunten zijn het aantal schuifdelen (secties) en de dikte van de poten. Minder secties betekent dikkere poten, en daarmee dus meer stabiliteit. Ook handig: heeft de middenzuil een haak om iets zwaars aan te hangen voor stevigheid in de wind? Hiervoor zijn speciale zandzakjes te koop. Bedenk hierbij wel dat dit het totaalgewicht verhoogt.

Afwerking

Zijn de bevestigingsknoppen en het statiefhoofd gemaakt van plastic of metaal? Plastic is minder stevig en kan snel kapotgedraaid worden. Goedkoop is daardoor duurkoop.
 
In de cursus natuurfotografie op deze site worden op de pagina 'statief' nog meer eigenschappen van een goed statief aangegeven.

Statiefkoppen

Een statiefkop is een belangrijke factor die bepalend is voor de bewegingsvrijheid van de camera. Is de statiefkop ook geschikt voor de toepassing van het statief? Bij goedkopere statieven zit deze er vaak bij, maar bij de duurdere tripods moeten deze apart aangeschaft worden. Dit wordt gedaan zodat je de ideale set zo flexibel mogelijk en naar eigen wens samen kunt stellen.

Tilt & pan kop

Meest gebruikelijk is de “tilt & pan” kop waarbij je de kop over drie richtingen kunt bewegen (draaien, links-rechts, naar boven-naar beneden). Maar er zijn ook koppen met een kogellager (balhoofd) waarmee je de camera helemaal vrij kunt positioneren. Een balhoofd kan veel sneller worden versteld dan een tilt & pan zodat je snel op een veranderende situatie kan inspelen.

Bevestigingsplaat

Een bevestigingsplaat is de koppeling tussen de camera en het statief. Bij sommige statiefkoppen kun je de camera snel ontkoppelen middels een snelkoppelplaatje. Deze komen in vele verschillende soorten en maten waardoor je goed moet weten welke afmetingen je moet hebben. Een snelkoppelplaatje is handig om mee te werken, vooral wanneer verschillende bodies verwisseld moeten kunnen worden op één statief of wanneer je een foto wilt bekijken wanneer de camera onder een moeilijke hoek staat.

Klein is fijn

Je hebt niet altijd een tripod nodig van 1,5 meter hoog. Er zijn ook kleine statieven die je heel laag bij de grond kunt plaatsen zoals een compacte tripod of minipod voor bijvoorbeeld macro foto’s, en statieven die je om palen of takken kunt heen wikkelen zoals de Gorrilapod. Deze zijn vooral geschikt voor compactcamera’s en digitale spiegelreflexcamera’s met een niet al te zware lens erop gemonteerd.
 
Dit artikel is geschreven door Eric Zwolle. Hij is een fervent hobbyfotograaf en doet vooral aan evenementfotografie voor StappenGroningen.nl. Daarnaast werkt hij ook bij Statief-expert.nl

Meer over dit onderwerp

Statief
Statief digitale camera: Gebruik statief voor scherpe foto's!

Statieven kopen
Statieven camera kopen - tips voor het bestellen van een statief

Manfrotto statief
Manfrotto statief - statieven fotocamera kiezen - waar let je op?

Stilleven
Stilleven fotograferen: tips voor compositie, statief, belichting

Nachtfotografie
Nachtfotografie - tips belichting en sluitertijd voor nachtfoto's

ISO waarde
ISO waarden - hoe stel ik de juiste ISO-waarde in?

S scanner -> sluitertijd
Scanner scherptediepte sluitertijd - uitleg begrippen

Macrofotografie
Macrofotografie: Met macro altijd scherpe natuurfoto's!

Digiscopie en verrekijker
Digiscopie: verrekijker op uw camera - verrekijker adapter

Tips telewerk
Telelenzen: Tips voor mooi foto's met telelens.

Fotostudio apparatuur
Fotostudio apparatuur - wat heb ik nodig voor een fotostudio?

Telewerk
Telewerk: fotograferen op afstand

Camera vergelijken
Camera lenzen vergelijken - kooptips voor digitale camera's

Camera houder
Veho MUVI X-Lapse 360 camera houder

Insecten fotograferen
Macrofotografie: Insecten fotograferen

I iso -> invulflits
Iso - interpolatie - invulflits - uitleg begrippen

Macro hulpstukken
Macrofotografie: scherpe foto's van details in de natuur

Fotograferen met een statief
Fotograferen met een statief

Statief
Statief - welke soorten zijn er?

Tips voor het fotograferen van kunst
Tips voor het fotograferen van kunst