weinig scherptediepte



 
 

 

Diafragma

Wat is diafragma?

Diafragma is een verstelbare opening tussen de lens en de sluiter, waardoor het licht op de beeldchip valt. Hoe groter de opening, hoe meer licht er op de beeldchip terecht komt. De opening van wordt aangegeven in F-getallen namelijk F-stops zoals F2.8 F3.5 F5.6. Hoe groter het F getal, des de kleiner is het diafragma. Bij een hoog F getal spreken we van een klein diafragma en bij een laag F getal spreken we van een groot diafragma. Elke op een volgende F stop laat half zoveel licht door op de beeldchip.
diafragma verstelbare opening

F-waarde

Het diafragmagetal (F-waarde) is de verhouding tussen de brandpuntsafstand van de lens (f) en de diameter van de opening (D en is gedefinieerd als f/D. Dit verklaart waarom een grotere opening leidt tot een kleinere F-waarde.

Scherpte / diepte

De scherpte/diepte van een foto wordt onder andere bepaald door het diafragma.
Je zal merken dat als je een grote F waarde neemt (klein diafragma) de gehele foto inclusief de achtergrond (onderwerpen) allemaal scherp zijn.
Bij een laag F getal (groot diafragma) zal de achtergrond onscherp zijn en het onderwerp waarop is gefocust zal alleen scherp zijn (zie de foto's voor het verschil).
 
Diafragma uitleg kat onscherpe achtergrond
 
Foto van een kat met een diafragma van F5.
 
Diafragma uitleg eendjes diafragma f/10
 
Foto van eendjes met een diafragma van F10.
Bij de kat is een diafragma van F5 gebruikt en bij de eendjes een diafragma van F10. Bij de eendjes is de achtergrond dus ook gewoon scherp.
Ik heb twee foto's gemaakt met een hoog diafragma en een laag diafragma. Nu kun je het verschil erg goed zien!
 
Diafragma uitleg laag diafragma getal achtergrond onscherp weinig scherptediepte
 
Hoog diafragma, grote opening /laag diafragma getal.
 
Diafragma uitleg een hoog diafragma getal dus achtergrond scherp veel scherpte diepte
 
Laag diafragma, kleine opening  /hoog diafragma getal.
 

Opmerking bij de foto's

Bij de foto van de kat had ik geluk dat ik deze buiten had genomen en er dus veel licht aanwezig was. Deze heb ik genomen met 1/125s op 190mm met ISO 100 en F5.
De foto met de eendjes is bijna het zelfde.
 
Echter de foto`s die ik binnen heb genomen om het verschil van een laag en hoog diafragma te laten zien, heb ik beide op een statief genomen.
Binnen heb je minder licht en als je een laag diafragma (hoog diafragma getal, dus alles scherp) wilt hebben zit je meestal gebonden aan minder licht en dus een langzamer sluitertijd.
 
Bij een laag diafragma heb ik de volgende instellingen gebruikt: F22, sluitertijd 0,60s , iso 100 en 28mm.
Bij een hoog diafragma heb ik de volgende instellingen gebruikt: F3.5, sluitertijd 1/50s , iso 100 en 28mm.
 
 
belichtings driehoek diafragma sluitingstijd iso
 

Diafragma aanpassen

Om de diafragma aan te passen in je camera, kun je dit het beste doen in AV modes of de A modes. en dat is de diafragma voorkeuze stand, Av (Aperture Value) is de diafragmastand op een Canon-camera. Letterlijk vertaald betekent het diafragmawaarde. Deze stand (Av) zie je terug op alle Canon-camera’s. 
instelknop AV instelling
In deze stand stel je zelf de diafragma en ISO waarde in, en bepaald de camera de sluitertijd, en je doet dit om te draaien naar Av (zie foto) op sommige camera's wordt het gewoon met een A aangegeven. en Av staat voor de diafragma voorkeuze stand,  het eerst iwat je ziet is AF dat betekend diafragma voorkeuze , daarna zie je de sluitertijd, daarna zie je je diafragma waar de F voor staat en de laatste de ISO waarde, 
diafragma instelling op de camera  fig 2 wieltje om diafragma aan te passen op je camera
 
En als je aan de voorkant aan het wieltje draai dan zie je in het scherm de diafragma aanpassen zie fig 2 , en wat je ook ziet dat gelijke tijd je sluitertijd ook veranderd. Dus dit is hoe je je diafragma aanpast op je camera.
 
Wat is het diafragma ?
Het diafragma is echt een heel belangrijk onderdeel van je camera, en van je instellingen omdat het zorgt voor het effect dat heel veel fotografen nastreven  namelijk bokeh. Bokeh is een japans wordt en dat betekend eigenlijk, onscherpte in je foto, dus die mooie gekleurde lichtbolletjes die je op de achtergromd ziet, dat is bokeh, en dat heeft alles te maken met je diafragma.
 
foto meisje scherp, achtergrond onscherp
 
Maar wat is je diafragma nou eigenlijk, je diafragma is eigenlijk een soort cirkel om gebouwd uit lamelle, en die zit in je lens en niet in je camera,  zoals we eerder besproken hebben. ze kunnen open of dicht, en bepalen zo de hoeveelheid licht dat er binnenkomt. en op de sensor valt. de lamelen kun je eigenlijk vergelijken met je pupillen want ze werken het zelfde, als het donker buiten is zijn je pupillen vaak heel erg groot omdat je oog heel veel licht nodig hebben om nog iets te kunnen zien, en wanneer het licht buiten is zijn je pupillen klein omdat er anders te veel licht in je ogen komt, en dat heb je niet nodig om goed te kunnen zien. en zo werken ook je lamellen allen kun je deze zelf aanpassen. dus maak je het gat heel groot door de lamellen helemaal open te zetten dan valt er heel veel licht op de sensor, en maak je deze wat kleiner dan valt er weinig licht op de sensor.
Nou is het zo dat die hoeveelheid licht niet allen simpelweg de hoeveelheid licht inval bepaald, maar ook de scherpte diepte, en scherptediepte is misschien een term die je wel vaker langs hebt zien komen. en dat betekend eigenlijk simpel weg, dat het gebied is in je foto dat scherp is. heb je een kleine scherpte diepte, dan betekend dat dat een klein deel van je foto scherp is. of te wel dat je te maken hebt met een onscherpe achtergrond. Heb je een groot scherptediepte , dan betekend dat dat een groot deel in je foto scherm is, en dan heb je vaak te maken met landschapsfoto's waar alles van achter tot voor scherp op moet zijn.
Hoe werk dat diafragma dan, er zit een bepaalde formule in, en die zorgt ervoor dat er een bepaalde rij ontstaat, en die rij loopt van f/1 naar ongeveer f/64  en diefragma wordt aangegeven met een f getal, en dan schuine streep en dan het getal,  en een laag getal f/1 betekend dat de lamellen helemaal open staan dus dat de opening helemaal groot is, en een hoog getal betekend dat de lamellen bijna helemaal dicht zijn, en de opening klein is.
Dus groot getaal kleine opening   en klein getaal een grote opening.
de stapjes tussen de waardes heten stops, als je dan 1 stop naar recht gaat , dus naar een groter getal , dan wordt het licht gehalveerd, en als je 1 stop naar links gaat dan wordt het licht verdubbelt waarschijnlijk kun je niet allle stops kiezen dat komt omdat elke lens weer andere diafragma waardes hebben. De meeste standaard lenzen bij f/4 f/5, , maar je hebt ook die beginen bij f/1.8 maar dat zijn vaak wat durdere lenzen. waarom zijn deze nou wat duurder dat komt omdat  bij f/1.8/ de lamelle helemaal open staan, en dat je dus een heel klein scherpte diepte hebt, of wel een hele mooie onscherpe achtergrond die fotografen graag willen. Dat is de reden dat die lenzen soms wat duurder zijn. Maar dat kan heel erg mooi zijn bij dieren fotograferen, maar het kan ook best wel lastig zijn, want een heel klein scherpte gebied bijvoorbeeld bij f/1.8  maakt het fotograferen best wel heel erg lastig, soms heb je maar een paar milimeter die scherp is maak je een portret dan wil je dat dat op de ogen ligt, en soms zit je er dan net naast,  op het puntje van je neus en dan zijn de ogen onscherp, dus dat kan lastig zijn. om jezelf dat iets makkelijker te maken neem je een iets grotere diafragma f/2 of f/2.8 . Om nog even terug te komen op die bokeh, wat is dat nou precies, dat zijn die onscherpe licht cirkels die je ziet op de achtergrond, van sommige fotos dat wordt bokeh genoemd, hoe komt dat nou dat dat cirkeltjes zijn dat komt door de lamelle in je camera, omdat die een cirkeltje maken, , zouden die een vierkantje maken dan zou je onscherpe vierkantjes zien op je achtergrond. Hoe beter de kwaliteit van je lens en je apparatuur hoe mooier rond en perfect de licht cirkels zullen zijn. ik raad je aan om gewoon lekker naar buiten te gaan en te gaan testen wat het doet als je de diafragma aanpast en bekijk de fotos goed. en als je gaat inzoomen wordt het effect scherptediepte nog groter. dus wil je mooie onscherpe achtergronden dan neem je bijvoorbeel een 70-200 mm lens. dus de afstand van jouw naar het onderwerp en het onwerp tot de achtergrond.

 

 
 
 
 

Meer over dit onderwerp

Diafragma
Diafragma en sluitertijd: rekenen in stops

D data -> diafragma
Data diafragma - uitleg digitale camera

Gebruik scherptediepte
Scherptediepte - een foto valt of staat met scherptediepte!

S scanner -> sluitertijd
Scanner scherptediepte sluitertijd - uitleg begrippen

Scherpe foto's
Tips voor scherpe foto's - voorkom een onscherpe foto

Scherpstellen
Goed scherpstellen zorgt voor haarscherpe foto's!

Belichten
Belichten - tips belichting foto voor gevorderden

Belichting
Belichting - tips voor goede belichting van digitale foto's

Flitser
Flitser gebruiken: al uw natuurfoto's met de juiste belichting!

Stilleven
Stilleven fotograferen: tips voor compositie, statief, belichting