Spiegelreflex camera tips

Er is meer dan de automatische stand

Hoor jij ook vaak mensen zeggen dat ze zo blij zijn met hun nieuwe camera omdat deze zo makkelijk mooie foto’s maakt met behulp van het automatische programma? Natuurlijk is dit  ideaal, vooral wanneer je nog niet veel fotografie-ervaring hebt, maar door eens af te stappen van de automatische stand worden je foto’s nóg mooier.

 

Verschillende scenes

Het selecteren van een scene wordt vaak ook al gezien als een verbetering ten opzichte van de automatische stand. Op veel camera’s, zelfs simpele modellen, kan je bijvoorbeeld kiezen voor voorgeprogrammeerde instellingen gericht op portretten, avondfoto’s, sport etc. Maar ook hier geldt weer dat het echt niet heel moeilijk is om nog mooiere foto’s te maken door deze standaardinstellingen te vermijden.

Leer de beginselen tijdens een fotografiecursus

De ervaring heeft ons geleerd dat het volgen van een fotografiecursus een goede beginstap is. Tijdens diverse beginnerscursussen leer je stap voor stap hoe je een perfecte foto kan maken. Begrippen als sluitertijd, ISO, witbalans en diafragma worden dan ook helemaal duidelijk zodat je vervolgens zelf aan de slag kunt gaan.

belichtings driehoek met de verandering van de ene instellen (stops), compenseer je het weer met de andere instelling (Stops)

 

Voldoende licht

Deze begrippen klinken misschien moeilijk, maar het valt allemaal best mee. De belangrijkste les is eigenlijk dat elke foto genoeg licht nodig heeft. De ISO, sluitertijd, diafragma en witbalans hebben allemaal een invloed op de hoeveelheid licht van een foto. Uiteindelijk gaat het dus altijd om de juiste balans vinden. Bijvoorbeeld wanneer je tijdens het fotograferen gebruik maakt van een lange sluitertijd, dan kan je je diafragma en ISO waarde wat lager instellen.

Handige standen op je camera

Bijna elke camera tegenwoordig beschikt over handige menu’s waarmee je zelf een redelijk aantal instellingen zelf kunt bepalen:

P: Dit is, na de automatische stand of de voorgeprogrammeerde scenes, een goede stand om mee te beginnen. De ISO en de witbalans kan je zelf instellen, nadat de camera de beste sluitertijd en het meest geschikte diafragma selecteert.

S: In deze stand bepaalt de camera het beste diafragma en kan je vervolgens zelf de sluitertijd, witbalans en ISO bepalen.

A: Wanneer je deze stand gebruikt, kiest de camera de sluitertijd die geschikt is bij het beeld. Daarna kan je zelf het diafragma, ISO en witbalans instellen.

M: Deze stand, voor de meer ervaren fotograaf, geeft je de kans om alle instellingen geheel zelf te bepalen.

Spiegelreflexcamera tips ISO

Experimenteren

We begrijpen dat dit allemaal nog een beetje vaag klinkt, maar daarom raden we je ook aan om vooral lekker veel te experimenteren met jouw camera. Het is helemaal niet verkeerd om te beginnen met de automatische stand. Je kan dan heel eenvoudig de verschillende waardes (ISO, diafragma, sluitertijd en witbalans) aflezen en door deze vervolgens steeds wat aan te passen in de verschillende standen, zal je steeds beter ontdekken hoe je jouw foto’s het mooist kan laten uitkomen.

Wil je graag mooie foto’s maken, maar vind je een spiegelreflex camera te duur? Bekijk dan eens het assortiment digitale systeemcamera’s bij Foto Tuerlings.

Meer over dit onderwerp

Macrofotografie - spiegelreflex
Spiegelreflex camera: fotowedstrijd tips

Compactcamera
Compactcamera of spiegelreflex camera kopen?

Digitale camera
Digitale camera kopen - overzicht begrippen fotocamera

Externe flitser
Externe flitser op spiegelreflex camera

Populaire cameras
Welke spiegelreflex camera's worden het meest gebruikt?

Fujifilm X10 en Canon G15
Review Fujifilm X10 en Canon G15 camera

Digitale camera instellen
Spiegelreflexcamera instellen - tips