Uitleg camera begrippen - F

F-getal
Een schaal van getallen die de grootte van het diafragma aangeven, bijvoorbeeld F2.8, F4, F5.6, F8 etc. Een aantal stapjes van een diafragmagetal naar een andere wordt ook wel stops genoemd. Het getal is afgeleid van de lensopening. Hoe groter het F-getal, hoe kleiner de opening en hoe minder licht er op de film valt. Zie ook: scherptediepte, diafragma.



Filter
Bij fotograferen kunt u een filter aanbrengen op de lens van een camera om een speciaal effect te krijgen. Op basis hiervan is er een groot scala aan digitale hulpmiddelen voor manipulatie ontwikkeld die ook filters worden genoemd. Met digitale filters kunt u afbeeldingen scherper maken of vervormen, of speciale effecten toevoegen zoals vervaging of verschillende kleurdichtheden. 
Filters behoren dus tot de elementaire hulpmiddelen voor digitale beeldbewerking. 
Lees meer op deze site over filters bij de fotografie artikelen.

Flitserschoen
Een slede boven op de camera om een flitser in te bevestigen. Er zitten elektronische contacten in, die aangesloten worden op de contacten onder de flitser. De contacten worden gebruikt voor uitwisseling van gegevens tussen de camera en flitser en automatische flitsontlading wanneer de ontspanknop wordt ingedrukt.

Formaat of bestandsformaat
Een van de vele methoden voor het coderen, opslaan en weergeven van computergegevens. Bij een groot aantal bestandsformaten voor afbeeldingen zegt het suffix iets over de methode, bijvoorbeeld '.bmp', '.eps', '.jpg', '.gif' of '.tif'.

FireWire
Communicatiepoort voor computers en randapparatuur. Met FireWire is een nog hogere communicatiesnelheid haalbaar dan met USB-poorten, maar deze standaard wordt (nog) weinig gebruikt. FireWire werd speciaal voor foto- en videobewerking ontwikkeld. U vindt tegenwoordig FireWire aansluitingen op diverse computers en op diverse digitale camera's. Andere benamingen die voor FireWire gebruikt worden zijn iLink en IEEE 1394.

Fixed Focus/Focus Free
Bij deze camera's hoeft ook geen afstand ingesteld te worden. Dankzij de groothoeklens wordt alles binnen het kader scherp gesteld mits het op minimaal 1,5 meter van de lens is.

Flitser / flitsmogelijkheden
Steeds meer digitale camera`s hebben de mogelijkheid om de flitser bewust uit of aan te zetten. Er kan zich een situatie voordoen dat het onderwerp in de schaduw staat en u in het zonlicht. De camera vangt het zonlicht op en zal niet flitsen. Gevolg is dat de persoon die gefotografeerd is, te donker (onderbelicht) op de foto komt. U kunt dit opvangen door de flitser in te schakelen. Zo kunnen zich ook situaties voordoen waar u niet wilt flitsen; de flitser kan dan uitgeschakeld worden.
Bij avondopnamen kan de flitser soms zo worden ingesteld, dat de flitsbelichting van het hoofdonderwerp in balans is met de schaarse omgevingsverlichting.

Flitssynchronisatie
De flitser moet natuurlijk afgaan op het moment dat de sluiter helemaal open staat, dus dat moment wordt door je camera exact getimed. Meestal wordt de sluitertijd daarbij automatisch op 1/60 s gezet en dat is er de oorzaak van dat automatisch flitsen in grote ruimtes altijd tot sterk onderbelichte opnamen leidt, want die kleine flitsertjes zijn bedoeld voor kleine ruimtes thuis. Dus in die situaties moet je de flitsautomatiek uitschakelen en je camera steunen of ergens op zetten en de zelfontspanner inschakelen.

 

Meer over dit onderwerp

Camera filters
Een filter op uw camera - wat heb je daar aan?

Filter
Lichtfilter voorkomt overbelichte foto's

Objectieven kopen
Objectieven kopen - overzicht van objectieven

Flitser
Flitser gebruiken op uw fototoestel - flitser tips voor fotografie

Flitser
Flitser gebruiken: al uw natuurfoto's met de juiste belichting!

Externe flitser
Externe flitser op spiegelreflex camera

A AA -> AVI
Auto-focus | Alkaline-batterij | Automatische flitser

Resolutie van foto's
Resolutie van foto's - DPI - wat is de beste resolutie?