Hoe maak je de perfecte fotokaart?

Kaarten maken tips

Steeds vaker worden wenskaarten verstuurd waarop de verzenders hun eigen foto’s laten afdrukken. Een leuke en vooral unieke kaart, waarmee je familie en vrienden kunt verrassen. Maar hoe werkt dat precies en vooral hoe maak én kies je de perfecte kaart?

Korte introductie: Wat zijn fotokaarten?

De naam zegt het eigenlijk al. Fotokaarten zijn wenskaarten waarbij je eigen fotomateriaal gebruikt, in tegenstelling tot fotokaarten die al een standaardafbeeldingen hebben.  Vooral de originaliteit en het unieke aspect maken fotokaarten populair en geliefd. Heb je eenmaal een eigen kaart ontworpen, wil je niet meer anders.

Fotokaarten kun je laten maken bij professionele drukkerijen, maar ook  zelf bij online kaartenwinkels. Vooral de laatste optie is populair vanwege de lage kosten en het gemak waarmee je zelf je eigen foto’s kunt uploaden en kan omvormen in een echte kaart.

Fotokaarten worden veel gebruikt bij uitnodigingen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een kaart met een foto van de jarige, waarmee je vrienden uitnodigt om het verjaardagsfeestje mee te vieren.

Ook worden fotokaarten steeds vaker gebruikt als vakantiefoto. Even snel een foto van dat mooie uitzicht of pittoreske dorpje uploaden en dan als kaart versturen via een kaartenwebsite in Nederland, waardoor je goedkoop en vooral snel je kaarten in Nederland kunt laten bezorgen.

Maar natuurlijk valt en staat een mooie fotokaart bij een goede foto!

Waarop moet je letten bij het maken van de perfecte fotokaart: 10 tips

Het lijkt zo makkelijk. Even een foto maken en deze dan op de kaart zetten. Maar je zult zien dat als je bezig bent, dit nog niet zo heel gemakkelijk is. Foto’s komen niet altijd mooi uit waardoor je niet altijd het resultaat krijgt waar je op hoopt. Daarom deze 10 tips:

1) Kies voor een rustige achtergrond

Of het nu gaat om een groepsfoto, een foto van een bezienswaardigheid of een foto van je nieuwe huisdier, zorg voor een rustige achtergrond waar verder niet veel op gebeurt. Een voorbij rijdende auto of een verkeersbord zorgt voor een rommelige foto en kaart, waarbij de aandacht straks wordt getrokken door iets anders als dat je voor ogen had.

2) Maak veel foto’s met verschillende nuances

De tijd van filmrolletjes ligt al een tijdje achter ons. Inmiddels heeft bijna 99% een digitale camera met geheugenkaart. Geen enkel beletsel dus om veel foto’s te maken. Kies bijvoorbeeld voor zowel een staande als liggende foto. Bij de (nog) blanco fotokaarten kun je immers ook kiezen uit staande, liggende en vierkante kaarten. Gebruik de verschillende inzoomstanden voor foto’s uit verschillende standpunten. De flitsfunctie kun je wel of niet gebruiken. Schaduwen die overdag ontstaan door een felle zon, worden dan toch weer licht dankzij de flits. Door meerdere en verschillende soorten foto’s te maken heb je meer opties en kun je straks je keuze laten vallen op de foto die het mooist op de kaart uitkomt.

3) Zorg voor een foto van hoge kwaliteit

Een selfie of een foto met je telefoon kan hartstikke leuk zijn, maar qua kwaliteit ligt dit toch een stuk lager als  een foto die met een fotocamera is gemaakt. Stuur je een iets formelere kaart zoals een uitnodiging, dan kan je dus het best een foto gebruiken die met een fotocamera is gemaakt.  De kwaliteit en de kleuren komen dan mooier uit wanneer de foto wordt afgedrukt op de kaart.

Tip: Wil je zelf ook op de foto? Dat kan natuurlijk ook gewoon met een fotocamera.  Gebruik in dit geval een statief en de zelfontspannerfunctie. Handig bij groepsfoto’s.

4) Licht: Natuurlijk licht heeft een pre

Foto’s die in de buitenlucht zijn gemaakt hebben vaak een prettigere uitstraling doordat natuurlijk licht mooier overkomt op foto’s dan kunstmatig licht uit lampen. Wil je een groepsfoto maken of een portretfoto, loop dan even naar buiten om de ‘modellen’ mooier te laten uitkomen in het licht.

5) Licht II:  Monitor geeft vertekend beeld

Als je foto’s op je PC bekijkt zijn deze altijd net iets lichter dan de eventuele afdruk. De monitor geeft namelijk niet enkel de foto’s weer, maar geeft ook licht waardoor de foto’s lichter van kleur zijn dan je in de eerste instantie zou verwachten. Wil je de foto afdrukken, kies dan zeker geen kaart die op je monitor al donker overkomt. Het kan best zijn dat bij het afdrukken van de kaart, de donkerte zorgt voor een kaart die je zo niet in gedachte had.

6) Neem je camera altijd mee

Stel voor: je hebt een mooi plaatje voor een unieke fotokaart in gedachte, maar plots landt er een bijzondere vogel naast een bijzondere plant. Alleen het jammere is dat je je fototoestel niet op zak hebt om dit NOG leukere plaatje vast te leggen. Eeuwig zonde. Zeker als je op vakantie bent en je soms geen tweede kans krijgt om iets vast te leggen, is het enorm zonde als je je toestel in je hotelkamer hebt laten liggen.

7) Het gebruik van een oude foto

Bij veel uitnodigingskaarten worden oude foto’s gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan trouwfoto’s die op een uitnodiging  staan van een huwelijksjubileum. De beste manier is om deze oude foto’s voorzichtig uit het album te verwijderen en in te scannen voor een afbeelding van hoge kwaliteit. Het fotograferen van oude foto’s geeft een minder mooi resultaat.

8) Kun je niet kiezen tussen foto’s? Dan is er nog de mogelijkheid om een collage te maken.

Kun je niet kiezen tussen foto’s? Of heb je nu eenmaal foto’s met een lagere resolutie, dan is een collage een goed alternatief. Hierbij kun je meerdere kleine(re) kaarten tonen op een kaart, in plaats van één grote foto.

Bij de online kaartenwinkels heb je vaak de mogelijkheid om een sjabloon uit te kiezen. Er zijn echter ook externe opties zoals http://www.collage.nl, waar je collages kunt maken en kunt opslaan als afbeelding, die je vervolgens als een afbeelding kunt uploaden op je kaart. Let hierbij wel op de verhoudingen.

9) Maak een foto met een gedachte

Ga je een foto maken die je specifiek voor een kaart wilt gebruiken? Denk dan goed na over de compositie. Veel foto’s zijn leuk, maar wat minder geschikt voor op een kaart. Denk bijvoorbeeld na bij een groepsfoto wie er naast elkaar staan. Zet stelletjes en hun kinderen bij elkaar, zodat ontvangers van de kaart die niet iedereen op de foto kennen, toch gelijk begrijpen wie wie is.

Wil je een mooie boerderij in Frankrijk op de foto zetten, zoom hier dan duidelijk op in. Erg vervelend als de boodschap (de mooie boerderij) niet overgebracht wordt bij de ontvanger van de kaart. Wil je een mooie landschapsfoto maken, kijk dan hoe bekende schilders en fotograven dit deden op hun werken. Van wie kun je het immers beter leren dan van de echte meesters?

10) Foto’s bewerken

Is er toch nog iets op de foto wat niet helemaal naar wens is? Dan kun je natuurlijk altijd nog de foto bewerken. Je kunt bij de kaartenwinkels kleine aanpassingen maken zoals inzoomen of de foto verschuiven zodat er net een hoekje op de kaart wegvalt.

Uitgebreidere wijzigingen (zoals contrastbewerkingen en rode ogen verwijderen) kun je echter het best uitvoeren met een fotobewerkingsprogramma. Hier wordt een aantal bewerkingsprogramma’s vergeleken. Een handige gratis online tool is Pixlr Editor, waar je foto’s kunt uploaden, bewerken en kunt opslaan.

Dit artikel is geschreven door Helga Bakker. Zij is werkzaam bij Greetz waar zij onder andere werkt aan kwaliteit van fotokaarten en dus veel eigen gemaakte kaarten ziet langskomen.

Meer over dit onderwerp

Verjaardagskaarten
Verjaardagskaarten - een kaart sturen met vogel foto's

Trouwkaarten tips
Trouwkaarten zelf maken - tips ontwerp en tekst trouwkaart

Fotocollage tips
Waar op letten bij een fotocollage?

Fotocollage
Fotocollage maken

Uitnodiging trouwkaart
Trouwkaarten met eigen foto - uitnodiging bruiloft zelf maken

Ansichtkaarten
Ansichtkaarten met vogel foto's versturen

Wenskaarten
Wenskaarten natuurfotografie en vogelfotografie

Kerstkaarten
Kerstkaarten - wenskaarten winter vogelfoto's

HEMA fotoservice
HEMA fotoservice - foto afdrukken