Manfrotto statief voor in fotostudio


 

Saxofoon gefotografeerd met oog voor details

Massagehandvat gefotografeerd met lichte spiegeling


 

Foto's op deze pagina: Fotovanuwproduct.nl

Fotostudio apparatuur

Je eigen fotostudio inrichten: wat heb je nodig?

Iedere amateur fotograaf met enige ambitie droomt er van: een eigen fotostudio! Mooie portretten maken zonder vervelende achtergrond en prachtige productfoto's die goed vrijstaand te maken zijn. In dit artikel lees je alles over het zelf maken van een foto studio.

Voor wie? 

Dit artikel is met name bedoeld voor de amateur fotograaf die al een aardig eind op weg is. Tevens is het geschikt voor professionele fotografen die hun eerste studio in willen richten. Ben je nog niet zover, kijk dan eens bij de artikelen over productfotografie, 3D animatie en fotostudio-softbox. Die artikelen zijn meer voor de beginnende fotografen die een fotostudio in willen richten.

De studio

Allereerst heb je natuurlijk een geschikte ruimte nodig om te fotograferen. Een speciale kamer in je huis is het mooiste. Wil je alleen producten fotograferen, dan is een klein kamertje al voldoende. Je kunt dan zelfs volstaan met een afgescheiden gedeelte in een andere kamer. Wil je echter ook een portretfotografie in je studio, dan heb je minstens een kamer van 3 bij 4 meter nodig. Die ruimte is noodzakelijk voor de juiste afstand tussen je model en de camera.

Camera en lenzen

Wil je op een serieuze manier in een fotostudio aan de slag, dan is een goede spiegelreflexcamera noodzakelijk. Je moet namelijk de belichting handmatig in kunnen stellen. Een algemene zoomlens is voor studiofotografie vaak al voldoende. Wil je meer, dan kun je natuurlijk naderhand je collectie lenzen uitbreiden.

Portretfotografie lens

Ben je van plan om vooral portretten te maken in je foto studio, dan is een speciale portretlens heel handig. Dergelijke lenzen hebben doorgaans een vaste brandpuntsafstand. Daardoor kun je dichter bij het model komen, terwijl toch de scherpte gewaarborgd blijft. Ook de optische kwaliteit van dergelijke lenzen is vaak heel goed.

Productfotografie lens

Wil je veel met productfotografie doen, dan is een macrolens aan te bevelen. Deze lenzen hebben ook een vaste brandpuntsafstand. Afhankelijk van de macrolens, kun je heel dicht bij het onderwerp komen. Door de specifieke eigenschappen van macrolenzen kun je vaak veel met scherptediepte spelen. Je onderwerp komt dan mooi vrij van de achtergrond.

Statief

Een statief heb je meestal wel nodig in een fotostudio. Je voorkomt bij wat langere sluitertijden dat er bewegingsonscherpte ontstaat. Met name bij macrofotografie is dat van belang. Daarbij werk je namelijk vaak met hoge F-waarden om de scherptediepte op te rekken. Je hebt dan echter een langere sluitertijd nodig om toch voldoende belichte foto's te krijgen. Let er op dat je een statief koopt wat ook heel laag bij de grond kan. Je kunt dan ook foto's met een laag standpunt maken.

Studiobelichting

Je gebruikt een studio onder andere omdat je dan de volledige controle over de belichting hebt. Natuurlijk licht is mooi, maar je hebt er vaak zo weinig controle over. Bij een fotostudio is dat anders. Dat betekent wel dat je goede apparatuur voor de belichting nodig hebt. Met enkele softboxen en flitslampen ben je al een heel eind. Daarnaast is het verstandig om een goede reflector aan te schaffen. Je voorkomt daarmee allerlei reflecties en schaduwen die je niet kunt gebruiken.

Softboxen en flitslampen zijn er in allerlei soorten en maten te koop. Hieronder een korte bespreking van de belangrijkste softboxen en flitslampen.

Softbox

Een softbox is een raamwerk in de vorm van een koepel, bekleed met witte stof. De zijkanten van de softbox fungeren zo als reflectoren. De stof aan de voorkant zorgt voor een egale verspreiding van het licht. Deze gelijke verspreiding van het licht is belangrijk voor het voorkomen van ongewenste schaduwpartijen op je foto. Vaak worden meerdere softboxen opgesteld om een model egaal te belichten.

Studioflitser

Een studioflitser is meestal erg krachtig. Je gebruikt een studioflitser om een product of model extra te belichten. De ingebouwde flitser van je digitale camera is daarvoor namelijk meestal niet sterk genoeg.

Een ander voordeel van een studioflitser is dat je hem zo kunt richten als je wilt. Met een cameraflitser is dat meestal niet mogelijk. Je kunt met een studioflitser hierdoor indirect flitsen, wat ongewenste schaduwen voorkomt. 

De sterkte van de flitser hangt af van het wattage. Hoe sterker je flitser, hoe meer mogelijkheden je hebt in de fotostudio. Een flitser met veel vermogen is echter wel navenant duurder dan de lichtere modellen. Hoeveel vermogen heb je nodig? Een vuistregel is dat voor portrefotografie een flitser van 200 W/sec. voldoende is. 

Op flitskoppen kun je doorgaans diverse accesoires aanbrengen. Hierbij kun je denken aan:

Metalen reflectoren - voor het richten van de lichtbron
Kleppen - voor de spreiding van de lichtbron
Snuit - voor bundeling van de lichtbron
Paraplu - voor reflectie of diffusie

Opnametafels, achtergronddoeken, tentjes

Bij productfotografie of portretfotografie gaat het om het product of het model. De achtergrond moet dus niet teveel aandacht trekken. Een egale of in ieder geval onopvallende achtergrond is dus wenselijk. Vaak wordt een neutraal witte, lichtgrijze of zwarte achtergrond gebruikt.

Bij het fotograferen van modellen wordt vaak achtergronddoek gebruikt. Bij het fotograferen van producten is het gebruik van een opnametafel of een tentje gangbaar.

Achtergronddoek

Achtergronddoeken zijn in allerlei kleuren te koop. Ze kunnen eenvoudig bevestigd worden. En dat is ook wenselijk, want je zult afhankelijk van het je model een andere kleur gebruiken.

Als je vaak op locatie fotografeert, dan is een mobiele achtergrond heel handig. Vaak is zo'n mobiele achtergrond een eenvoudig in te klappen stellage waarop het doek bevestigd kan worden.

Fototent

De hobbyist die graag kleine objecten fotografeert, is goed af met een opnametent. Zo eenvoudig als een dergelijk ministudiootje in elkaar steekt, zo groots zijn de resultaten. De tentjes zijn in verschillende maten verkrijgbaar en geheel opgetrokken uit lichtdoorlatende stof.

Binnenin kaatsen de lichtstralen alle kanten op en zorgen zo voor een egale, diffuse belichting. Hinderlijke schaduwen vallen vrijwel geheel weg. Glimmende voorwerpen fotograferen wordt zo een peulenschil. Een tentje van 30 cm in het vierkant kost bij de firma FotoCube nog geen 30 euro. Een iets groter en -daarmee bruikbaarder- exemplaar van 75 cm verwisselt voor 44 euro van eigenaar.

Bij daglicht is al prachtig resultaat te boeken. Wie meer vrijheid wil, richt van buitenaf een paar lampen op het tentje. Hiervoor zijn speciale daglichtlampen te koop, maar de fotoamateur kan hier naar hartenlust experimenteren met alternatieve lichtbronnen.

Kijk ook eens bij het artikel over het werken met een opnametent in combinatie met een softbox.

Opnametafel

Ga je producten fotograferen, dan is het handig om met een opnametafel te werken. Dit kan ook een draaiplateau zijn, als je 3D animaties wilt maken. Wil je hier meer over weten, kijk dan bij het artikel over 3D fotografie op deze site.

Een van de voordelen van een opnametafel is dat je op stahoogte kunt werken. Het is ook belangrijk om in de gaten te houden dat de achtergrond breed genoeg is voor ook wat grotere producten.

Modellen

Als je fotostudio apparatuur compleet is, kun je aan de slag. Eerst goed oefenen is wel belangrijk. Bij producten is dat eenvoudig, je kunt van alles nemen. Bij het fotograferen van modellen ligt dat wat lastiger. Het werkt niet prettig als er een model eindeloos zit te wachten tot jij de belichting eindelijk onder de knie hebt. Een etalagepop is in dit verband heel handig en uiterst geduldig!

Foto's bewerken

Het is vanzelfsprekend, maar je hebt natuurlijk ook een PC nodig met een goed fotobewerkingsprogramma. Hoe goed je foto's ook zijn, je zult ze toch vaak moeten bewerken. Hiervoor kun je gebruik maken van Photoshop of Picasa. Photoshop is heel goed, maar kost wel wat geld. Picasa is gratis en biedt ook aardig wat mogelijkheden.

Meer over dit onderwerp



Achtergrond productfoto's
Productfotografie: tips voor professionele productfoto's

360 graden rotatie
360 graden rotatie - maak je eigen productrotatie

Fotostudio softbox
Fotostudio softbox - productfotografie in fototent of minisoftbox

Stilleven fotograferen
Stilleven fotograferen: tips en ideeën

Photokina foto beurs
Photokina foto beurs - fotografie event met belangrijke trends

Fotowinkels
Fotowinkel - overzicht van foto winkels in Nederland

Kunst en antiek
Kunst - antiek - schilderijen digitaliseren of fotograferen

Statief tips
Statief camera - tips voor het kopen van een camera statief

Portretfotografie tips
Portretfotografie - tips voor portretfoto of fotoshoot

Camera houder
Veho MUVI X-Lapse 360 camera houder

T thumbnails -> tiff
Thumbnails - TIFF - TFT - uitleg begrippen

360 graden productfotografie
360 graden productfotografie - productfoto's voor webshop

e-book productfotografie
Een introductie in de productfotografie: less is more

Productfoto voor webshop
Productfoto voor webshop - 7 tips voor productfotografie