055 Carbon Fiber Tripod View


Mini Ball Head-Ruimte voor 4kg nr. QR

Manfrotto Monopod-18.9

Magic Arm Met Quick Release Plate

Manfrotto statieven

Statieven voor uw fotocamera

De Manfrotto fotografische systemen biedt meer dan een breed scala van producten. Het is een echt systeem van professionele foto oplossingen om u te ondersteunen, ongeacht de omstandigheden. Manfrotto biedt een volledig gamma van statieven, balhoofden, accessoires, dolly's, tassen etc. 

U kunt een perfecte combinatie kiezen die helemaal bij u past. Let op de gewenste functies wat betreft laadvermogen, lichtheid, snelheid en precisie. Er is altijd een perfecte kit met apparatuur en toebehoren die u nodig hebt. Met Manfrotto kunt u uw fotografische passie optimaal ondersteunen.

Op deze pagina een aantal voorbeelden van Manfrotto statieven. Onderaan de pagina staan een aantal eisen waaraan een goed statief dient te voldoen.

 

X-Family


Voorbeeld: 055 Carbon Fiber Tripod View

Dit 3-delige statief combineert professionele prestaties een prachtig design. De 100% carbon fiber buizen bieden de beste stijfheid en een extreem licht gewicht.

 

Balhoofd

Het balhoofd is het onderdeel dat u echt controle geeft over uw digitale camera of videocamera. U moet het dus met veel zorg kiezen. Een verkeerde keuze leidt tot veel gebruiksongemak.

De eerste keuze maakt u tussen de hoofden ontworpen voor gebruik op fotografisch gebied (zoals drie-weg, gericht, bal of pano koppen) en hoofden voor video (pan en tilt of vloeibare koppen).

Videokoppen zijn ook populair onder natuurfotografen en sportfotografen met lange telelenzen. Eigenschappen waarop u een balhoofd kunt kiezen zijn de snelheid in het gebruik en de precisie.

Als u eenmaal het juiste balhoofd gekozen heeft, kunt u er een bijpassend statief bij zoeken.

Voorbeeld: Mini Ball Head-Ruimte voor 4kg nr. QR

 

Eenpoot statieven

Eenpootstatieven zijn ideale reisgenoten voor outdoor of natuurfotografie. Ze nemen weinig ruimte in en bieden toch een waardevolle ondersteuning voor uw digitale camera of telelenzen. Werken met een statief zorgt voor betere resultaten dan uit de hand fotograferen. 

Eenpootstatieven worden ook veel gebruikt door sportfotografen. Ze hebben te maken met lange, zware lenzen die toch een bliksemsnelle reactie en snelle herpositionering vragen.

Voorbeeld: Manfrotto Monopod-18.9

 

Armen

Manfrotto armen zijn uw extra arm in de studio. Een hendel met sloten en draaipunten. De armen worden geleverd met een 'quick release' camera plaat met een secundair veiligheidsslot op basis van het 200PL-14 systeem. Ideaal voor het monteren van een camera of een camcorder precies op de hoek die u nodig hebt.

Voorbeeld: Magic Arm Met Quick Release Plate

 

Eigenschappen van een goed statief

Een goed statief voldoet volgens natuurfotograaf Rollin Verlinde aan de volgende kenmerken:

  • Voldoende gewicht . Een statief zal alleen maar stabiel zijn als hij voldoende gewicht in de schaal legt. Natuurlijk is dit afhankelijk van hetgeen erop moet komen en de omstandigheden. Neem voor de zekerheid echter een iets zwaarder statief. Die paar euro's  wegen niet op tegen de schade van een omgewaaide camera. Een goeie truc is je zwaarste materiaal met de langste lens op het statief plaatsen, dan door de zoeker kijken en licht tegen je statief schoppen. Als je beeld danst heb je geen goed statief. Probeer dit al in de winkel!
  • Laag bij de grond. Een statief voor natuurfotografie is een all-rounder. Hij moet bruikbaar zijn voor tele-, landschap èn macrofotografie. Dat laatste houdt in dat de statiefbenen volledig open moeten kunnen, op een manier waarbij de "kop" van het statief op de grond rust. De middenzuil omkeren zoals sommigen aanraden is op het eerste zicht een goed idee, maar is in de praktijk enkel in noodgevallen werkbaar. Je lens moet tussen twee statiefpoten uitsteken, dus die derde poot zit altijd op de plaats waar je hoofd moet zitten. Bovendien valt het niet mee een camera ondersteboven te bedienen.
  • Hoog genoeg. Het is de bedoeling dat je je statief constant gebruikt. Als je dus constant voorovergebogen moet werken omdat je statief 30 cm tekort komt, is een besparing van enkele euro's voor een lager statief dus erg onpraktisch. Toch is deze eigenschap niet echt belangrijk voor een goede foto. Koop liever een laag stevig statief dan één die hoog genoeg komt maar te licht is. Gebruik ook de middenzuil niet, dat is vrij onstabiel. Beter door de knieën gaan.
  • Robuust. Het statief gaat overal mee en komt in de slechtste weers-omstandigheden terecht in zand, aan de kust, etc. Een robuust, aluminium statief zonder al teveel lichte plastic hendeltjes gaat in die omstandigheden langer mee. Bovendien gebeurt het frequent dat plastic statieven en/of koppen bij vriesweer kapotspringen bij het aandraaien. Een stevige statiefkop is dus ook van belang.
  • Aangepaste statiefkop. Wat er op de drie poten van een statief komt kan je bij sommige merken kiezen. Vermijd statieven waar je de kop niet van kan verwisselen. Er zijn panoramakoppen, neigers, balhoofden, pistoolgrippen etc., elk aangepast aan een bepaald type fotografie en materiaal.

Meer over statieven

Op deze site is meer informatie beschikbaar over statieven. Lees bijvoorbeeld het artikel van Rollin Verlinde over statieven in de cursus natuurfotografie.

Meer over dit onderwerp

Statieven kopen
Statieven camera kopen - tips voor het bestellen van een statief

Statief tips
Statief camera - tips voor het kopen van een camera statief

Nachtfotografie
Nachtfotografie - tips belichting en sluitertijd voor nachtfoto's

Stilleven
Stilleven fotograferen: tips voor compositie, statief, belichting

Telewerk
Telewerk: fotograferen op afstand

Digitale camera
Digitale camera kopen - overzicht begrippen fotocamera

Camera houder
Veho MUVI X-Lapse 360 camera houder

Fototips zonsondergang
Tips voor goede foto's van zonsopgang en zonsondergang!

S scanner -> sluitertijd
Scanner scherptediepte sluitertijd - uitleg begrippen

ISO waarde
ISO waarden - hoe stel ik de juiste ISO-waarde in?

Fotograferen met een statief
Fotograferen met een statief

Statief
Statief - welke soorten zijn er?