Olympus

Olympus is samen met Panasonic de bedenker van de Mirrorless Micro Four-Thirds standaard (zie voor meer informatie dit artikel over het verschil tussen Mirrorless en Digitale Spiegelreflexen). In het Micro Four-Thirds segment biedt Olympus twee series aan, de OM-D serie en de PEN serie. Ten opzichte van concurrent Panasonic onderscheidde Olympus zich lange tijd door stabilisatie in de sensor in te bouwen; dit had als effect dat alle lenzen daarvan konden profiteren. Panasonic bouwde stabilisatie in een aantal lenzen in, maar niet in de camerabody's. Inmiddels zijn beide fabrikanten wat meer naar elkaar 'toegegroeid' en bieden ze in de nieuwere modellen van camera's en lenzen het alletwee aan. Bij het aanschaffen van tweedehands apparatuur moet je hier wel op letten - een oudere Olympus lens op een oudere Panasonic body heeft dus geen stabilisatie.

Verder biedt Olympus de Tough serie aan: camera's die tegen een stootje moeten kunnen en geschikt zijn voor onder water.

OM-D Serie

Deze serie bevat drie modellen: de instapper E-M10, de geavanceerdere E-M5 en het topmodel de E-M1. Van elk van deze modellen zijn inmiddels verschillende versies uitgebracht. Deze versies worden aangeduid met 'Mark' plus een Romeins cijfer.

Alle OM-D camera's hebben een touchscreen.

 

OM-D E-M10

De E-M10 is het instapmodel in deze serie, maar heeft voor een groot gedeelte dezelfde specificaties als zijn grotere broers.

Mark Aantal Megapixels Bijzonderheden
I 16 Kantelbaar scherm; twee instelwielen; Full HD video met 30fps. 3-assige sensor stabilisatie.
II 16 Betere / scherpere video, Full HD met 60fps; Elektronische zoeker heeft hogere resolutie; 5-assige sensor stabilisatie.
III 16 4K video

 

OM-D E-M5

De OM-D E-M5 Mark I was de eerste OM-D camera die Olympus uitbracht. Hij was gericht op de wat serieuzere DSLR fotografen. Tegenwoordig bevindt de E-M5 zich in het middensegment. Belangrijk voordeel ten opzichte van de goedkopere E-M10 serie is het feit dat de E-M5 weersbestendig is. De E-M5 heeft geen ingebouwde flitser, een kleine opzetflitser wordt los meegeleverd.

Mark Aantal Megapixels Bijzonderheden
I 16 Weersbestendig; kantelbaar scherm; twee instelwielen; Full HD video met 30fps. 5-assige sensor stabilisatie. Geen Wifi.
II 16 Volledig kantelbaar scherm; Wifi; betere elektronische zoeker; snellere burstmode.

 

OM-D E-M1

De OM-D E-M1 gaat de concurrentie aan met de professionelere DSLRs; dat geldt zowel voor de functionaliteit als de prijs. Een belangrijke toevoeging ten opzichte van de OM-D E-M5 is de fase-detectie autofocus; de goedkopere OM-D series gebruiken louter contrastdetectie. AF via fasedetectie is vooral sneller bij continue autofocus (bewegende mensen / objecten). Daar waar DSLRs fasedetectie in een aparte sensormodule hebben zitten, die beschikbaar is wanneer de fotograaf door de optische zoeker kijkt, is bij de OM-D E-M1 de fasedetectiemodule verwerkt in de sensor zelf.

Een ander bijzonder punt van de E-M1 is de elektronische zoeker. Deze is heel groot, en qua beeldomvang vergelijkbaar met duurdere Full-Frame DSLRs.

Mark Aantal Megapixels Bijzonderheden
I 16 Weersbestendig; kantelbaar scherm; fasedetectie; uitgebreide instelmogelijkheden; Wifi
II 20 Snellere burst (max. 18fps met continue autofocus); 4K video; volledig draaibaar scherm

PEN Serie

Camera's uit de PEN serie zijn wat strakker vormgegeven, en is er meer gelet op het uiterlijk van de camera dan op het aanbieden van functionaliteit. Deze camera's zijn ook een stuk kleiner dan de camera's uit de OM-D serie. Er zijn twee varianten: de PEN E-PL en de PEN-F.

 

PEN E-PL

'PL' zou kunnen worden gelezen als 'PEN Light', de instapversie van de PEN serie. De focus ligt op een mooi uiterlijk en een simpele bediening, en is duidelijk niet gericht op professioneler gebruik.

Een elektronische zoeker (EVF) ontbreekt, maar het beeldscherm is kantelbaar zodat ook laag vanaf de grond of hoog vanuit de lucht kan worden gefotografeerd.

Overigens: dat dit een instapmodel is, betekent niet dat geen goede foto en video kwaliteit biedt; zo levert de huidige E-PL9 video's af in 4K.

 

 

PEN-F

De PEN-F is zowel zeer chique vormgegeven als functioneel compleet; en daar betaal je dan ook voor. Het is voor de fotograaf die graag mooie spullen heeft.

Intern deelt de camera techniek met de duurdere OM-D series, maar ook bij deze camera geldt dat het design voorop staat en niet de meest handige bediening.

 

 

Touch (TG-) serie

De Touch serie bevat de speciale camera's die onder water gebruikt kunnen worden, en ook in algemene zin tegen een stootje kunnen. Want de meeste camera's blijven kwetsbare apparaten, en dat is jammer want juist ook in gevaarlijke of extreme omstandigheden kan je soms de mooiste foto's maken. Het is dan fijn als er camera's zijn die op die omstandigheden zijn berekend.

 

Meer over dit onderwerp

Digitale camera
Digitale camera kopen - overzicht begrippen fotocamera

Fotocamera kopen
Camera kopen - tips beste digitale camera

Fotograaf
Fotograaf - professionele fotografen in uw regio - fotostudio

Canon
Canon digitale camera's - overzicht van camera's van Canon

Nikon
Nikon digitale camera's - overzicht van camera's van Nikon

Panasonic
Panasonic digitale camera's - Panasonic

JVC
JVC digitale camera's - camera's van JVC

Samsung
Samsung digitale camera's - Samsung

Sony
Sony digitale camera's - Sony

Photokina foto beurs
Photokina foto beurs - fotografie event met belangrijke trends

Compactcamera
Compactcamera of spiegelreflex camera kopen?

Populaire cameras
Welke spiegelreflex camera's worden het meest gebruikt?

Nikon D5100
Nikon D5100 met full hd film mogelijkheid - Nikon D5100 review

Canon EOS 500 D
Canon EOS 500 D digitale camera - Review Canon EOS 500 D

Samsung NX 10
Samsung NX 10 digitale camera - Review Samsung NX 10

Mirrorless vs DSLR
Mirrorless of DSLR?

Mirrorless vs DSLR - 2
Mirrorless of DSLR - deel 2

Mirrorless vs DSLR - praktijk
Mirrorless of DSLR - de praktijk

Checklist camera diefstal
Checklist camera diefstal: Waar moet u rekening mee houden?