Scherpstellen: Het objectief stelt zichzelf automatisch scherp op het object in het midden van het beeld.
Foto: Rollin Verlinde, Vilde Photo

S

Scanner
Een apparaat voor het digitaal vastleggen van een foto of document met behulp van een serie CCD's. U kunt niet alleen afbeeldingen en andere materialen op basis van papier scannen (zogenaamd 'reflectief' scannen), maar ook transparanten, mits de scanner over een speciale transparantenadapter beschikt. Een geavanceerder (en meestal duurder) alternatief is het gebruik van een filmscanner, die speciaal is ontworpen voor dia's en 35-mm negatieven.

Schermresolutie
Afhankelijk van uw beeldscherm(grootte) en uw videokaart kunt u hogere resoluties bereiken. Hoe hoger de resolutie, des te scherper het beeld.

Scherpstellen
Het objectief stelt zichzelf automatisch scherp op het object in het midden van het beeld. De minimale opnameafstand is de afstand die u minimaal moet aanhouden tussen het onderwerp en de camera om een scherp beeld te krijgen. De maximale opnameafstand is oneindig.

Scherpte
Dit is meer een subjectief begrip: we vinden een foto letterlijk "haarscherp" als we de haartjes bijna kunnen tellen. Bij een meer technische benadering spreken we liever over "resolutie".

Scherptediepte
Een maat voor de (on)scherpte van bepaalde delen van een afbeelding. Een kleine lensopening geeft een grote scherptediepte, waarbij objecten dichtbij en verder weg van de camera nog steeds scherp zijn. Met een kleine scherptediepte kunt u extreem scherpstellen op het onderwerp, terwijl de voor- en achtergrond onscherp zijn.

Secure Digital (SD)
Een speciale versie van de MultiMediaCard die gebruik maakt van cryptografie om de data op de geheugenkaart te beveiligen.

Self-timer
Ook wel zelfontspanner genoemd. Deze term geeft aan dat een opname gemaakt kan worden met een tijdsinterval van ongeveer 10 seconden. Na het instellen op de self-timer en de ontspanknop ingedrukt te hebben, wordt de opname na ongeveer 10 seconden gemaakt. Een goede mogelijkheid om een foto van jezelf of van een groep te nemen tijdens de vakantie.

Sepiakleuring
Een bruinige kleurstof (afkomstig van de gewone inktvis) waarmee rond 1900 foto's werden bewerkt om een warme sfeer uit te stralen en om een lange houdbaarheid te krijgen. Soms kan een camera worden ingesteld dat meteen foto's in sepiakleuren worden geproduceerd, maar meestal wordt dit achteraf gedaan in een beeldbewerkingsprogramma om een antieke sfeer te krijgen die zelden aantrekkelijk is.

Seriële poorten
Aansluitingsnorm om gegevens over en weer te kunnen verzenden. De gegevens worden bit voor bit verzonden. Deze norm is geschikt voor zowel verzenden als ontvangen. Veel gebruikt voor modems. Via de seriële poort wordt 1 bit tegelijk verzonden of ontvangen, zodat de communicatie veel langzamer gaat dan via de parallelle poort.

Sluiter
Een sluiter is een diafragma of gordijntje dat zich tijdens de opname opent om licht door te laten naar de film of de sensor. De sluitertijd wordt berekend in fracties van seconden: 1/4 s, 1/60 s, 1/1000 s, enz. De belichtingstijd is afhankelijk van de filmgevoeligheid. Bij een lange sluitertijd mag het object zich niet bewegen, omdat anders bewegingsonscherpte ontstaat.

Sluitertijd
De sluitertijd wordt berekend in fracties van seconden: 1/4 s, 1/60 s, 1/1000 s, enz.

SmartMedia
Eén van de drie belangrijkste standaarden voor verwisselbare geheugenkaarten in digitale camera's. De andere zijn CompactFlash en PCMCIA-kaarten. U kunt afbeeldingen op de kaart opslaan totdat u besluit ze naar uw computer te downloaden. Als u een reservekaart bij u hebt, hoeft u dus nooit bang te zijn dat het geheugen van de camera vol raakt. Geheugenkaarten zijn in feite de filmrolletjes van de digitale camera. Hoeveel afbeeldingen u op een verwisselbare geheugenkaart kunt opslaan is afhankelijk van de grootte van de kaart, die kan variëren van 2 MB tot 1 GB, en de instelling van de 'kwaliteit'. Meestal kunt u kiezen uit drie kwaliteitsopties (bijv. Economy, Normal en Fine). Hoe hoger de instelling, hoe meer ruimte de afbeeldingen in beslag nemen.

Meer over dit onderwerp

Nachtfotografie
Nachtfotografie - tips belichting en sluitertijd voor nachtfoto's

Fotografie boeken
Boeken over digitale camera's

1. Basisopleiding
Fotovakschool - Basisopleiding fotografie

Fotoacademie
Fotoacademie - fotografie vakopleiding voltijd of deeltijd

Diascanner test
Diascanner: test digitaliseren van dia's met dia scanner

Smalfilm op DVD
8mm smalfilm op DVD - digitaliseren super 8mm film

Statief
Statief digitale camera: Gebruik statief voor scherpe foto's!

Manfrotto statief
Manfrotto statief - statieven fotocamera kiezen - waar let je op?

Stilleven
Stilleven fotograferen: tips voor compositie, statief, belichting

Scherpe foto's
Tips voor scherpe foto's - voorkom een onscherpe foto

Scherpstellen
Goed scherpstellen zorgt voor haarscherpe foto's!

Gebruik scherptediepte
Scherptediepte - een foto valt of staat met scherpte-diepte!

Statief tips
Statief camera - tips voor het kopen van een camera statief

Belichten
Belichten - tips belichting foto voor gevorderden

Fototips zonsondergang
Tips voor goede foto's van zonsopgang en zonsondergang!

ISO waarde
ISO waarden - hoe stel ik de juiste ISO-waarde in?

Diafragma
Diafragma en sluitertijd: rekenen in stops

Diafragma
Diafragma: uitleg diafragma bij fotocamera

Sluitertijd
Sluitertijd - Wat is de sluitertijd van een camera?

Autofocus
Autofocus - uitleg van autofocus