Groepsfoto of familieportret

Groepsfoto maken - tips voor een leuke groepsfoto

Een groepsfoto is voor veel fotografen een echte uitdaging. Hoe groter de groep, hoe lastiger het is. Want hoe krijg je al die verschillende personen op één moment in de juiste en leukste houding op de foto? En hoeveel geduld hebben de diverse mensen die op de foto moeten?

Een groepje van 6 of 10 personen is nog wel te doen. Maar wat als er bij een bruiloft opeens van 40 mensen een groepsfoto gemaakt moet worden? Het liefst ook nog met een paar hele kleine en onhandelbare kinderen... Genoeg redenen om wat tips voor goede groepsfoto's met elkaar door te nemen.

Ontspannen groepsfoto

Waarschijnlijk kent u vast de 'plaatjes'; van vroeger. Netjes naast elkaar. Handen over elkaar. Geen lach te bekennen. Dat waren de groepsfoto's van toen. Fotografie is ook aan 'mode' onderhevig. Tegenwoordig is het toch wat 'losser'.

Groepsfoto kinderen - tips    


Goede belichting

Als je een groepsfoto wilt maken, (bijvoorbeeld bij een bruidsreportage) zorg dan in elk geval voor goed licht. Als de zon fel schijnt is een schaduwplek bijvoorbeeld onder hoge bomen aan te bevelen. In het felle zonlicht is in ieder geval een foute keuze: dan staat iedereen met dichtgeknepen ogen op de foto.

Hoogteverschil

Je kunt iets neerzetten/zoeken waardoor er hoogteverschil kan zijn in de foto. Denk bijv. aan een stoel, 2 kleine stoeltjes voor kids, een boomstronk in het bos. Er kunnen mensen zitten, staan, hurken enz. Hierdoor krijg je dynamiek in je foto.

tips groepsfoto gezin

Geruststellen

En verder is het prettig als mensen zich op hun gemak voelen. Een geintje, een praatje kan het ijs al snel breken. Zo krijg je namelijk de meest ontspannen foto's. Maak rustig tijdens het foto's maken een opmerking: 'er kijken nog een paar mensen erg boos, dat staat niet leuk op de foto' dan gaat bijv. de groep vanzelf lachen. En gewoon tijdens opmerkingen doorklikken.

Zwart wit groepsfoto - enkele tips

Doel van de foto

Het kan belangrijk zijn te weten waar de foto voor gebruikt gaat worden. Gaat het echt om de hele groep en moeten benen enz. Er ook op staan, of gaat het juist om een spontane 'koppenfoto'. Bij de laatste kun je meer op de gezichten focussen.

Groepsfoto broers - zussen

Bouw de foto op rond centrale personen

Stel: opa en oma zijn zoveel jaar getrouwd en de hele groep gaat op de foto. Je kunt opa en oma of aan de zijkant zetten, of de groep om opa en oma opbouwen. Dus je begint met hen en dan bouw je eigenlijk de groep in elkaar.
Een belangrijke regel hier is: 'lange mensen achteraan, kortere mensen naar voren'.

Groepsfoto tips

Maak veel foto's

Persoonlijk maak ik altijd een heel aantal foto's van groepen. Je zult zien dat 'ogen dicht' een veelvoorkomend verschijnsel is. En als je wat meer foto's maakt, vergroot je de kans dat iedereen er leuk op staat!

Veel succes!
 

Levendige groepsfoto

   

Groepsfoto bewerken

Bijna geen enkele foto komt volmaakt uit je camera en daarom wil je hem naderhand wellicht bewerken. Dat gaat prima met Picasa, de gratis fotomanager van Google waarmee je ook een uitgebreide verzameling uitstekend kunt beheren en ook veel praktische dingen kunt doen zoals een foto-cd of een webalbum voor familie maken. Dat wordt allemaal beschreven in de Picasa snelgids en nog veel uitgebreider in de Picasa handleiding op deze site. 

Portretfotografie en meer

Kijk ook eens bij de informatie over digitale camera's of bij de tips voor portretfotografie. Wil je professioneel aan de slag met fotografie? Dan is een fotografie opleiding wellicht iets voor je.

Vriendinnen fotoshoot

Een speciale variant van groepsfotografie is een fotoshoot met vriendinnen. Dat kan bijvoorbeeld in het kader van een vrijgezellenfeestje. Maar sowieso is het leuk om je als vriendinnen te laten fotograferen. Kijk eens bij de fotoshoot tips voor meer informatie.

Meer over dit onderwerp

Baby foto tips
Baby foto tips - fotoshoot baby portretfotografie

Kinderfotografie
Kinderfotografie: tips voor mooie kinderfoto's

Portretfotografie
Portretfotografie tips - maak een mooie fotoshoot met deze tips

Fotoshoot tips
Fotoshoot - tips vriendinnen- baby of kinderfeestje fotoshoot

Bruidsreportage tips
Bruidsreportage - mooie trouwfoto's met deze trouwreportage tips

Portretfotografie tips
Portretfotografie - tips voor portretfoto of fotoshoot

Fotoshoot kinderen
Fotoshoot kinderen en baby's - zo doe je dat!

Personen
Personen in Picasa - gezichtsherkenning

Portretfoto fotoshoot
Portretfoto maken - tips fotoshoot

Baby fotoshoot
Baby fotoshoot - tips newborn foto's

Uitvaartfotografie
Uitvaartfotografie - tips voor foto's bij een uitvaart

Familie fotoshoot
5 tips voor een familie fotoshoot

Portretten fotograferen
Hoe ik portretten fotografeer