Aan het begin van de avond zijn zelfs drukke surfstranden bijna leeg. Maak gebruik van het moment en de prachtige kleuren.


Betrek de lokale bevolking in de reisreportage. Vraag -om problemen te voorkomen- vooraf wel even toestemming.

Denk goed na over de bestemming en pak dan de tas in. Een stad is het terrein van de groothoek. Laat het teleobjectief dus gerust thuis.

Het liefst zou de hobbyfotograaf alle apparatuur meeslepen. Nuttig is het echter zelden, vermoeiend des te meer.

Reisfotografie

Ik ga op reis en neem mee: de camera

Als het winter is, heb je de tijd om je fotoverzameling op orde te brengen. Toch kijken velen reikhalzend uit naar de zomer. Eindelijk tijd voor verre reizen en onbeperkt fotograferen.

Depressie

Een van de maandagen in het begrin van het jaar draagt de bijnaam “Blue Monday”. Volgens een formule van Britse psycholoog Cliff Arnall de dag waarop mensen zich het minst gelukkig voelen. 
 
 
Goede voornemens blijken te mislukken, de dagen zijn kort en grauw, de vakantie nog ver weg. Niet zonder reden gaf juist een reisorganisatie opdracht voor het opstellen van de depri-formule. Vakantiebedrijven zijn er in deze periode als de kippen bij om potentiële reizigers te overladen met versgedrukte catalogi en zonnige mailings.

Reisfotografie populair

Een hobbyfotograaf legt de familievakanties vanzelfsprekend van begin tot eind terdege vast. Reisfotografie lijkt dan ook een grote, open deur. Gewoon alle bezienswaardigheden en activiteiten knippen lijkt het devies. Toch zit bij het ene fotoavondje iedereen op het puntje van de stoel, terwijl bij een ander de zoutjes al na tien platen op zijn. Kiekjes van verre oorden hebben in eerste instantie een streepje voor. Hoe onbekender het onderwerp, des te boeiender voor de kijker. Bij een goede hobbyfotograaf gaat het in de nabeschouwing toch kriebelen; het kon zoveel mooier. Even teruggaan is in veel gevallen geen optie. Een goede voorbereiding kan voorkomen met een “halve” foto thuis te komen.

Fotografie uitrusting

De uitrusting samenstellen is het heikele punt. Onder het mom van “je weet maar nooit” slepen veel fotoamateurs kilo’s materiaal mee. Vaak levert het vooral pijnlijke schouders en een vermoeide rug op. Een eerlijke hobbyist durft zich allereerst af te vragen of hij wel de juiste camera heeft voor de op handen zijnde reis. De relatief nieuwe systeemcamera biedt in grote lijnen dezelfde functionaliteit als een flinke spiegelreflex, tegen een aanzienlijk lager gewicht en kleinere bouw.

Compactcamera

Ook in een compactcamera met flink zoombereik schuilt een praktisch, lichtgewicht fotomaatje. Wed in ieder geval niet op één geheugenkaartje voor de opslag. Zorg liever voor wat grote USB-sticks of extra SD-kaartjes om de kostbare platen al onderweg -met behulp van een computer- te back-uppen.

Spiegelreflexcamera objectieven

Veel consumenten kiezen voor een spiegelreflexcamera met een forse zoom, bijvoorbeeld 18-200mm. Ideaal voor op reis, omdat het de meest voorkomende opnamesituaties bestrijkt. Voor sprekende foto’s van een stedentrip is meer groothoek echter wenselijk. Wie daarentegen vooral grizzlyberen gaat fotograferen, heeft (hopelijk) een langere brandpuntsafstand nodig. Losse objectieven bieden hogere beeldkwaliteit en extremere beeldhoeken, maar kosten al snel zoveel als een kleine vouwwagen. Kamera Express (kamera-express.nl), Calumet (calumetphoto.nl) en Pixto-F (pixto-f.eu) verhuren objectieven die qua aanschaf de beurs van een gemiddelde amateur -zeker voor één reis- te boven gaan.

Goede voorbereiding

Het schieten van een goede foto vergt tijd. Een reisplaat vormt daarop geen uitzondering. Ook al is het vakantie, een reisplaat wordt vaak toch in haast geknipt. Een serieuze hobbyfotograaf steekt dus extra tijd in de voorbereiding; bedenk welke bezienswaardigheden absoluut niet mogen missen op de geheugenkaart. Professionals weten vaak al voor ze in het vliegtuig stappen welke beelden ze willen schieten. Bekijk via internetfora of Google Earth waar in een groot natuurpark de beste fotokansen liggen. Werp bij gebrek aan inspiratie een vluchtige blik op ansichtkaarten van de lokale kiosk of VVV. Ze tonen in een notendop wat de regio te bieden heeft.

Ochtend- en avondlicht

De mooiste reisplaten ontstaan ’s ochtends, in de namiddag en avond. Vroeg opstaan is niet populair, maar geeft wel veel fotografische voldoening. Een bos op de Veluwe doet overdag saai en eentonig aan. Maar kort na het krieken van de dageraad maken nevelsluiers en zacht, roomgeel zonlicht het tot een mystieke plek. Blijf nadat de meeste dagjesmensen het strand verlaten ook wat langer hangen. De kleuren worden dieper, de schaduwen geven beeldelementen meer reliëf.
 
De mooiste foto’s van bekende rotspartijen in het Bryce Canyon-park in Utah zijn net na zonsopgang of voor haar ondergang gemaakt. Overdag spreken de fletse, lichtroze rotsen veel minder aan. Houd hier rekening mee met het boeken van excursies. Een zelfgeplande rondreis biedt uitgelezen fotokansen; sla het kampement zo mogelijk op in de buurt van fotografische hoogtepunten. Heeft een avond niet het gewenste fotoresultaat gebracht, dan biedt de volgende ochtend een prachtige herkansing.

Fototas

Fijngevoelige fotoapparatuur vraagt om een degelijke fototas. Start de zoektocht op tijd, want het assortiment is omvangrijk. Probeer zelf uit of de tas groot genoeg is. De trots van de reisfotograaf (groothoekobjectief met zonnekap of lichtsterke telezoom) zijn vaak stukken groter dan de referentiemodellen van tassenmakers. Wees niet te voorzichtig qua formaat; een vakantie lang rondlopen met een net te krappe buidel frustreert behoorlijk.

Sling

Exemplaren van merken zoals Lowepro, Vanguard en Crumpler bieden veel bescherming en voldoende draagcomfort. De standaard schoudertas biedt snelle toegang tot apparatuur, maar slingert bij een stevige wandel- en klautertocht vervaarlijk heen en weer. Een fotorugtas kan dergelijk avontuur goed aan, maar is lastiger toegankelijk. De zogenaamde sling combineert het beste van twee werelden; een soort rugzak met maar één schouderband, die niet af hoeft om bij de spullen te kunnen.

Tekst en foto's: Wessel van Binsbergen

Meer over dit onderwerp

Op reis met de fotograaf
Tips voor mooie foto's op reis - reisfotografie tips

Landschappen
Landschappen - tips voor landschap foto's

Objectieven kopen
Objectieven kopen - overzicht van objectieven

Dieptewerking
Dieptewerking en licht bij fotografie: tips voor diepte, perspectief en schaduw!

Belichting
Belichting - tips voor goede belichting van digitale foto's

Inleiding materiaal
Uitrusting - Het materiaal van de natuurfotograaf

Fototas
Fototas: uw camera veilig meenemen in een fototas

Foto vanuit vliegtuig
Tips fotografie: maak goede foto's vanuit een vliegtuig!

Vakantiefoto tips
Vakantie fotografie: handige tips voor vakantie foto's

Onderwatercamera kopen
Onderwatercamera - maak je camera waterdicht

Fotografiereis
Fotoreis - tips voor een leuke fotoreis

Camera filters
Een filter op uw camera - wat heb je daar aan?

Luchtfotografie drone
Luchtfotografie met drone - tips

Drone tips
Tips bij het maken van foto’s met je drone

Foto's van huis maken
Maak de mooiste foto's van je huis of vakantiewoning